Gündem
Çocuk Kitapları

İlk Kitaplığım 1 Yaşında!

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba, Bugün çok tatlı bir heyecan yaşıyorum. Çünkü İlk Kitaplığım 1 yaşına giriyor. Bu köşeyi oluştururken ki düşüncem bir çocuk…

Hafize Güner · Editör21 Ocak 20165 dk okuma
İlk Kitaplığım 1 Yaşında!
Fotoğraf: Kadıköy Anneleri arşivi

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba,

Bugün çok tatlı bir heyecan yaşıyorum. Çünkü İlk Kitaplığım 1 yaşına giriyor. Bu köşeyi oluştururken ki düşüncem bir çocuk kitabını hem görsel hem de yazınsal diliyle sizlere anlatmak ve bunu yaparken de aslında İlk Kitaplığım 1 Yaşında!sizlerin nitelikli çocuk edebiyatı yapıtının olmazsa olmazlarını keşfetmenizi sağlamaktı. “Aman da kitaptaki ayıcık çok şirin, oğlum elinden düşürmüyor…” gibi sadece beğeni ifade eden sözcükler yerine kitabın iletisini, çocuğun düş ve düşünce dünyasındaki yerini vurgulamak önemli benim için. Bu yüzden öncelikle gerçekten oğlum İda’ya okuduğum ve onun da sevdiği kitapları seçiyorum. Her yazı için kitabı defalarca deneyimlemiş oluyorum. Sonra da yazmaya karar verdiğim kitabı zihnimde ısıtıyorum. Tüm boyutlarını (tasarım özellikleri, sayfa düzeni, resimleri, konusu, teması, karakterleri, iletisi, dil ve anlatımı) ele alıyorum. Kitabın yazarı, çizeri, çevirmeni ve yayıncısı hakkında araştırma yapıyorum. Her yazımın kendi kişisel hayatımla daha doğrusu hayatla bağ kurmasını özen gösteriyorum. Yazıyı yazdıktan sonra demlendirip öyle gönderiyorum. Gönderdikten sonra ise kitap hakkında yazılmış yazıları okuyorum. Bazen yayıncısı ya da sanatçısıyla iletişime geçiyorum. Tüm bunları yaparken çok şey öğreniyor, çoğalıyorum. Bir yıl boyunca bu şekilde 23 tane kitap tanıtım yazısı yazdım, iki kez Küçük Kitap Kurtları Buluşması tasarladım ve üç röportaj gerçekleştirdim. Birçok kitap hediyem oldu. Sizlerle Çocuk Kitapları Haftasını kutladık. “Nitelikli Bir Çocukİlk Kitaplığım 1 Yaşında! Edebiyatı Yapıtı Nasıl Olmalıdır?” ve “Bebeğimize Nasıl Kitap Okumalıyız? ” yazılarımla siz annelere rehber olmaya çalıştım. Bu cumartesi günü de yani 23 Ocak 2016 tarihinde, saat 16.00 da Küçük Kitap Kurtları Kış Buluşması için yine İyi Cüceler Kitabevi’nde sizlerle buluşacağız. Bu buluşma için Aslı ile birlikte sizlere çok güzel sürprizler hazırladık. Köşemizin doğum günü de orada kutlayacağız. Şimdi gelin sizlerle bir yıl boyunca İlk Kitaplığım raflarında yerini alan kitaplara bir göz atalım. Kitabın isminin üzerine tıkladığınızda o kitap ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz. Bu arada unutmadan söyleyeyim köşemizin bir yaş kutlaması sebebi ile bu yazının altına İlk Kitaplığım köşemizle ilgili yorum yazan 1 kitap kurduna “Kıl Kuyruk Popi” nin kitaplarından birini ve 1 kitap kurduna da kendi kitabım olan “İyi ki Varsın Tilki Toni” kitaplarımdan birini hediye edeceğim.

İLK KİTAPLIĞIM RAFLARINDA…

  1. “Kırmızı Fili Gördünüz mü?”- Ferit Avcı, Kök Yayıncılık

  2. “Benim Minik Kırmızı Balığım” - Ferit Avcı, Tudem

  3. “Oynamıyorum İşte!” - Ann Bonwill – Simon Rickerty, Uçan Fil (Serinin “Beni Taklit Etme!” adlı ikinci kitabı bu sıralar İda’nın en favorilerinden.)

  4. Yolculuk - Seza Kutlar Aksoy -Serap Deliorman, Tüdem

  5. “Uyku Ağacı” - Seza Aksoy-  Ümit Ögmel  Kök Yayıncılık

  6. “Koyun Russell”- RobScotton, Mandolin Yayınları (Sanatçının bir de ”Koyun Russell ve Kayıp Hazine” adlı kitabı var.)

  7. “Üç Kedi Bir Dilek” - Sara Şahinkanat – Ayşe İnan Alican, Yapı Kredi Yayınları (Bu kitap ve serinin ikinci kitabı olan “Üç Kedi Bir Canavar” , İda’cığın Top 5 de yer alıyor. Bu arada “Üç Kedi Bir Canavar”  oğlumun ilk imzalı kitabı. Sara Hanım çok tatlı biri. Bir başka buluşmamıza mutlaka kendisini davet edeceğim. Eminim bizi kırmaz :) )

  8. “Gofret İle Babası” - IanWhybrow -RosieReeve, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

  9. “Korkak Kahraman” - Joanne Partis, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

  10. “Cesur Fırfır” - Angela McAllister – Tiphanie Beeke, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ( Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları bence bir grup kitabı el yazısı ile küçük boyut basarak iyi yapmamış. Özelikle kitapların sayfa kalitesi çok düşmüş. İda kitaplara özenli davranan bir çocuk olduğu halde sayfalar çok çabuk kopuyor. Cesur Fırfır’ı da bu yüzden ikinci kez almak zorunda kaldım.)

  11. “Çizgili” -  Joanne Partis, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları (Bu hafta Küçük Kitap Kurtları Buluşması için bu kitabı seçtim. 23 Ocak 2016 tarihinde, saat 16.00 da Küçük Kitap Kurtları Kış Buluşması için yine İyi Cüceler Kitabevi’ne olacağım. Yoga yaparak masalı anlatacağım.)

  12. Peynirli Börek”- Ayla Çınaroğlu, Uçan Balık (Serinin “Yaşasın, Kar Yağıyor!”, “İlkbaharın Sesi”, “Okuldan Dönerken”, “Piknik Yapıyoruz”, “Resim Dersi” ve “Kütüphane Yolunda” adlı kitapları da var.)

  13. “Akkuzu Karakuzu” - StefanoBordiglioni- Barbara Nascimbeni, Can Çocuk Yayınları

  14. “Doğum Günü Hediyesi” - Behiç Ak, Can Çocuk Yayınları (Mizah ustası Sevgili Behiç Ak’ın okur olarak hızına yetişmek mümkün değil. Bütün kitapları birbirinden güzel. Ancak sadece görsel dille kurgulanan bu kitap çok özel)

  15. “Köstebek Kuki” - Betül Sayın, Günışığı Kitaplığı (Yakında bir Betül Sayın röportajı mı yapsak :))

  16. “Kafasına Edeni Bulmaya Çalışan Küçük Köstebeğin Hikâyesi” - Werner Holzwarth, İletişim Yayınları

  17. “Babam Bir Dev” - Carl NoracIngridGodon, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

  18. “Aç Tırtıl” - EricCarle, Mavi Bulut (Özellikle üç boyutlusu bir harika)

  19. “Akıllı Tilkinin Masalı” - Debi Gliori, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

  20. Küçük Vak Vak serisinden “Haydi Beni Bul” - Derek Anderson - Lauren Thompson, Pearson Yayınları (Serinin diğer kitapları ise “Küçük Vak Vak”, “Küçük Vak Vak Yeni Arkadaş”, “Küçük Vak Vak Uyku Zamanı”. İda özellikle “Küçük Vak Vak Uyku Zamanı” adlı kitabı uykuya geçerken dinlemeyi çok seviyor. )

  21. “Kirpi İle Kestane” Feridun Oral, Yapı Kredi Yayınları

  22. “Kıl Kuyruk Popi – Güzellik Tacı” Salim Kesingöz - Özlem Korçak, Elma Çocuk (Kılkuyruk Popi’nin bir de “Uykusuz Gece Her Gece” adlı kitabı var.)

  23. Eve Dönelim Küçük Ayı” Martin Waddell - Barbara Firth, Kır Çiçeği Yayınları (Üç tane daha Türkçe ’ye çevrilmiş  “Büyük Ayı, Küçük Ayı” kitabı var. “Aferin Küçük Ayı”, “Uyuyamıyor musun Küçük Ayı?” ve “Seninle Ben, Küçük Ayı” )

Sevgiyle kalın,

Yazar hakkında: İda ’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.

Bu yazının altına İlk Kitaplığım köşemizle ilgili yorum yazan 1 kitap kurduna “Kıl Kuyruk Popi” nin kitaplarından birini ve 1 kitap kurduna da “İyi ki Varsın Tilki Toni” kitaplarından birini hediye ediyoruz. Çekilişi 26 Ocak Salı günü saat 15:00’te yapacağız.

#Çocuk Edebiyatı#Çocuk Kitabı#Ebeveynlik#Eğitim#Hafize Çınar Güner#Kitap#İlk Kitaplığım